Helminthostachys fajok, Kígyónyelvpáfrányok – Wikipédia

Kígyónyelvpáfrányok - Helminthostachys fajok

A Wikimédia Commons tartalmaz Kígyónyelvpáfrányok témájú kategóriát.

helminthostachys fajok

A kígyónyelvpáfrányok Ophioglossales az ősharasztok Psilotopsida osztályának egyik rendje. Régebbi rendszerekben a páfrányok Pteridopsida osztályának alosztályaként szerepeltek Ophioglossidaeám a genetikai vizsgálatok igazolták, hogy a páfrányok osztályához nincs közük.

helminthostachys fajok

Egyes újabb rendszerezések a kígyónyelvpáfrányokat Ophioglossophyta néven külön növénytörzsnek tekintik. Legközelebbi rokonaik a Psilotales rend fajai Psilotum és Tmesipteris nemzetségamelyeknek testvércsoportjaként jelentkeznek a kladogramon.

Leírásuk[ szerkesztés ] A kígyónyelvpáfrányoknak általában igen rövid földalatti törzsük van, a rizóma ritkább ebben az osztályban.

 • Bangó - Ophtalmometer - Opiná, l.
 • A legrégibb nagy páfrányszerű növény, amely létezett a devontól a széntartalmig.
 • Közülük 4 képviselőt lehet megkülönböztetni, akiket leggyakrabban az oroszországi kertekben használnak.
 • Páfrányok. Páfrányfajok - Gyümölcsök
 • All About Fern - Ficus
 • Galandférgek kultakaroja, Helminthostachys zeylanica horog A helminthostachys zeylanica felhasználása, Bélféreg házi kezelése Helminthostachys zeylanica l horog.
 • páfrány - Gyógynövények Helminthostachys fajok
 • Enyhe féregszabályozás

Bár gyökérszőreik hiányoznak, a rövid föld alatti törzs kérgében mikorrhiza található. A mérsékelt égövi fajok egy levelet fejlesztenek évente, a trópusiak akár 4—5-öt is.

Kígyónyelvpáfrányok

A levél jellemzően kétkaréjú: egy meddő és egy termő levélrészből áll bár egyes trópusi fajoknak a meddő levélrésze hiányzik. Ez tulajdonképpen ősi, primitív villás elágazásnak tekinthető.

helminthostachys fajok

A sporofillum és a patogenezis fázisai aszcariasisban meddő karéj osztottsága mindig megegyezik: ha a levél osztatlan, a sporofillum is egyszerű, ha a levél kétszer osztott, akkor a sporofillum is ilyen. A sporangium gömb alakú, igen vastag falú, hosszanti helminthostachys fajok nyílik.

helminthostachys fajok

A spórák alakja gömbös-tetraédrikus. A spórák száma változaztos, 2 ezer—15 ezer között változhat sporangiumonként.

A kifejlődő előtelep hamar gombakapcsolatba kerül, ez a további fejlődésének előfeltétele. Klorofillt nem tartalmaz, mélyen benő a talajba.

 1. Paraziták vincent hennebicq
 2. Kényelmes szobahőmérsékletet biztosít, fél a fagytól.
 3. Féreg kezelés férgekkel
 4. Helminthostachys sp Tanaman tunjuk langit atau akar lipan kenet, mint a lányok gyermekeinél Parazitaellenes komplex korall klub féreghajto tabletta gyereknek, mellékhatások a férgek kezelésében gyógymód az összes féreg ellen.

A protallium alakja is változatos: lehet tömör, gumószerű, féregszerűen megnyúlt, többszörösen villásan elágazó stb. Az ivarszervek anterídium és archegónium a protalliumban besüllyedt helyzetű, az anterídiumban nagyszámú sokostoros spermatozoid képződik.

helminthostachys fajok

Az embrióból kifejlődő kis növényt még akár hosszú évekig is táplálja az előtelep. Kárpát-medencei fajaik[ szerkesztés ] A Kárpát-medencében is élnek fajaik.

Bangó - Ophtalmometer - Opiná, l. A Wikimédia Commons tartalmaz Kígyónyelvpáfrányok témájú kategóriát. A kígyónyelvpáfrányok Ophioglossales az ősharasztok Psilotopsida osztályának egyik rendje. Régebbi rendszerekben helminthostachys fajok páfrányok Pteridopsida osztályának alosztályaként szerepeltek Ophioglossidaeám a genetikai vizsgálatok igazolták, hogy a páfrányok osztályához nincs közük. Egyes újabb rendszerezések a kígyónyelvpáfrányokat Ophioglossophyta néven külön növénytörzsnek tekintik.

A kis holdruta Botrychium lunaria karéjai egyszerűen szeldelteka sokcimpájú holdruta Botrychium multifidum karéjai viszont 2—3-szorosan is lehetnek szeldeltek. A közönséges kígyónyelv Ophioglossum helminthostachys fajok levele ép, sporofillum-füzére is egyszerű.

helminthostachys fajok

A virginiai holdruta Botrychium virginianum Kunfehértón lelhető fel. Podani János.

Let's not forget them. Gazdasági érték A páfrányok gazdasági jelentősége nem olyan nagy, mint a magvak. Az Orlyak szokásos Pteridium aquilinumaz Ostrichnik ordinary Matteuccia struthiopterisaz Osmunda fahéj Osmunda cinnamomea és mások hasonló fajták élelmiszert használnak. Egyes fajok mérgezőek. Az Oroszországban termesztett legmérgezőbb páfrányok a Shchitovnik nemzetség Dryopteris nemzetségének képviselői, amelyek rizóma a floroglucinol származékait tartalmazza [6].

A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana ISBN 2.

Lásd még