Madártoll parazita

A papagájok tollszindrómája

NaturalSwiss Videók - A gyomorban élő paraziták

WhatsApp A madártetű atka kártétele több tényezőből adódik össze. A közvetlen kártétel egyik oka a vér szívása után a test felületén jelentkező kiütésszerű pettyezettség a mellkasi és alsó combi tájékon. Ez a vásárló szempontjából esztétikai értékcsökkenést jelent. A másik tényező az elmaradt gazdasági haszon. A folyamatos és rendszeres vérszívás állandó nyugtalanságot idéz elő a madaraknál. Ez a fizikai nyugtalanításstressz-helyzetet idéz elő, ami rendkívül hátrányos hatással van a tojástermelésre vagy a testtömeg-gyarapodásra.

Házi kedvencek által terjesztett betegségek

A lárvák és imágók rendszeres vérszívása következtében a fertőzött állományokban kóros anaemiával találkozunk.

Ez az állapot kihat az állatok általános egészségi állapotára is. A legyengült állapotban lévő baromfi kevésbé képes ellenállni a fakultatív patogén kórokozóknak és a fertőző betegségek elleni védelmet elősegítő immunizáló beavatkozásokra sem reagál megfelelően.

A táplálkozáscéljából a baromfin ejtett seben keresztül vírusok és baktériumok juthatnak a megtámadott gazda szervezetébe, tehát a fertőző betegségek madártoll parazita is szerepet játszik a Dermanyssus. A parazitával fertőzött állományokat kezelő személyeket elkerülhetetlenül megtámadja a parazita.

Ettől kezdve kell a kérdést zoonózisként állatról emberre terjedő betegségként kell kezelni! A bőrre hullott atkák mászkálása erősen viszketőérzést okoz.

Madártoll: típusok, szerkezeti jellemzők

Az atkákat borító szőrök allergiás reakciót váltanak ki, ami a bőrön kipirulást, hólyagos kiütést okoz. A vérszívás során az atka által az áldozat szervezetébe juttatott váladék nyál szenzibilizálja azt. Az elpusztult, kiszáradt atkákat az istállószellőztetésére szolgáló ventilátorok felkavarják és a légtérbe juttatják.

Ezek belélegzése légúti tüneteket, asztmát idézhet elő. Ez a parazita behurcolás útján kerül be egy-egy állattartó telepre. Az invázióforrása lehet madártetű atkával szennyezett vásárolt állat, ketrec, előnevelt baromfi, sok esetben a szennyezett tojástálca vagy technológiai eszköz. A baromfitartásához szükséges mesterséges környezet az élősködő szaporodásához és fejlődéséhez ideális körülményeket biztosít.

A papagájok tollszindrómája Mi lehet a tolltépés oka, és mit lehet tenni azért, hogy felhagyjon vele? Kérdéseit Legeza Attilához, a Munkácsi Agráripari College álllatgyógyászati osztályának vezetőjéhez továbbítottuk.

A meleg, páradús levegő és a hús-illetve tojástermelés céljából tartott baromfi legyengült szervezete az ízeltlábú kártevők extrém méretű populációjának a kialakulásához vezet. A védekezésmódszere: Manapság a kártevők elleni összehangolt védekezés [Integrated Pest Management IPM ] elvet kell a védekezés során szem előtt tartani: gazdaságos legyen, több féle kártevő ellen hasson multipestváltozatos módszerekkel történjék multimethod approacha populáció alakulásának figyelemmel kísérése monitoring.

A védekezést mindig minden egyes állatra kiterjedően, az állomány épületben tartásának teljes időszakára kiterjesztve programszerűen kell alkalmazni! A Dermanyssus gallinae egy meglehetősen kellemetlen baromfi és díszmadár élősködő, amely mászkálásával a madarakat nyugtalanítja, vérszívásával közvetetten a tojástermelést csökkenti.

madártoll parazita

A tyúkok nyugtalanításán túl a vérszívása által rontja madártoll parazita takarmányértékesülést, közvetett állat-egészségügyi kockázatot jelenthet az egész állományra, vírusvektorként és baktériumközvetítőként egyaránt. Mászkálásával azonban nem csak állatokat,hanem gondozójukat is zavarja, sőt egyes esetekben súlyos allergiás bőrreakciókat is okozhat. Díszmadár állományokban a korábbiakhoz képest csökken a megtojt tojások száma és ezzel a szaporulat mennyisége. Extrém esetekben a fiókák, vagy akár a kifejlett díszmadarak elhullása is bekövetkezhet.

Állományszinten javasolt madártoll parazita felszívódó hatású, külső és belső élősködőkre is ható készítmények használata, amit az állat-egészségügyi programba célszerű beilleszteni.

Korábban az évente kétszeri állománykezelés volt az általános gyakorlat,azonban ma madártoll parazita előfordul, hogy a háromszori kezelés sem hoz önmagában kielégítőeredményt. A problémát a kártevő rejtőzködő életmódja súlyosbítja, amely megnehezíti az ellene madártoll parazita, mert a repedésekben és a berendezések rejtett zugaiban megbújhat,és onnan rendszeresen visszafertőzheti az állományt.

A védekezésmegtervezésekor a legfontosabb szempont, madártoll parazita a legkevesebb vegyszerrel a lehető leghatékonyabban avatkozzunk be a kártevő ellen. A vegyszeres védekezést madártoll parazita kell egészíteni olyan, vegyszert nem igénylő beavatkozásokkal, mint pl. A védekezést három helyrekoncentrálva kell végezni: Először az állatokat kell megvédeni a kártevők támadásától.

Másodszor az épület berendezési tárgyait kell mentesíteni a parazitáktól. Harmadszor pedig az épület állatok által el nem ért részeit, azon belül főként a réseket,zegzugokat kell megszabadítani az élősködők tömegétől. Az élősködő elleni vegyszeres védekezéslehetőségei: Az összeállításban azok a vegyszerek insecticidek szerepelnek, melyeket baromfi, vagy díszmadár állományokban sikerrel alkalmaztunk. A készítmények nevének szerepeltetésével nem a készítmények reklámozása a célunk, csupán jelezzük, hogy ezeket a készítményeket használtuk.

madártoll parazita

A díszbaromfi megvédésére kiválóan alkalmasak a felszívódó hatású készítmények,melyek a szervezetbe jutva hosszabb időn át akár hónap távol tartják a vérszívástól, valamint elpusztítják e kártevőket. Ezek közül a legjelentősebben az Abamectin hatóanyagú Paramectin, melyből 3 cseppet kell egy kifejlett középtestű tyúk bőrfelületére cseppenteni.

Kiváló eredményeket hozhat az Ivermectin hatóanyagú, egyébként más állatfajoknál injekció formájában alkalmazott szerek közül a Baymec inj. Ezeket a készítményeket díszbaromfi szülő állományoknál alkalmaztuk.

Öncsonkító madarak: a tolltépés okai, kezelése és megelőzése

Díszmadaraknál testtömeg arányosan kevesebb készítmény felhasználásával lehetne próbát tenni. Az állatok védelmére alkalmazható még az Insecticide spray, amely permetrin és biorezmetrin hatóanyagával közvetlen ölőhatását héten át fejti ki. A készítmény közvetlen a díszmadarakra, díszbaromfira és a berendezési tárgyakra egyaránt szórható, továbbá hatékonynak bizonyult az élősködők búvóhelyein alkalmazva is.

madártoll parazita

Az általánosan használt Neostomosant tapasztalataink szerint amennyiben még nem vagy már régen alkalmazták, akkor érdemes használni. A régebben használt Piretrin extra porozószer por jellege miatt nehézkesen használható,elsősorban kisebb állományok kezelésére vagy a fészkek belsejében használható.

Parazita fertőzések

A fipronilos hatóanyagú Frontline Spray is hatékony segítőtársunk lehet a baromfi és a díszmadár ketrecek mentesítésénél. Vigyázzunk, hogy a madarakra, az itató és az etető edényekbe a készítmény ne szóródjon!

Sibley-Ahlquist taxonómiája szerint A modern madarakat és őseiket az Aves, más néven Neornithes néven foglalják össze, aminek két ága van: 1 Futómadár-szabásúak Palaeognathaeahova az olyan röpképtelen madarak tartoznak, mint a struccalakúak Struthioniformes rendje, és az olyan rosszul repülők, mint a tinamualakúak Tinamiformes rendje; és 2 a tarajos szegycsontúak Neognathaeahová a többi madarat sorolják. Valószínűleg tőlük származik a valódi madarak első fosszíliája is 85 millió évvel ezelőttről, az Austinornis lentus fajtól.

Kiválóan alkalmas mászó,rejtőzködő rovarok csótányok, poloskák, hangyák, alombogár, tetvek stb. Mikrokapszulázott formulájának köszönhetően hosszú hatástartamot 3 hónap és biztonságos felhasználást tesz lehetővé.

madártoll parazita

Hatásmechanizmusa ugyanis eltérő a szerves foszforsav-észterekétől. Mindezen tényezők miatt a készítmény kiválóan alkalmas rotációs programok megvalósítására. Díszbaromfi állományokban kiválóan bevált,de madaraknál még nem alkalmaztuk. A hatékony készítmények programszerű váltogatásával a rezisztencia kialakulása megakadályozható,vagy jelentős mértékben elodázható.

  • Kis férgek az emberekben ahogy nevezik
  • Madarak – Wikipédia
  • Gócs Viktor, infektológus Az állatoktól - kutyáktól, macskáktól, más házikedvencektől vagy vadon élő állatoktól - elkapható fertőző betegségek száma száz felett van.
  • Pinworm etiológia

Az amitráz hatóanyagú Taktic nevű, egykor nagyon hatékony, atka irtásra alkalmas készítmény volt. Az üres állattartó épületek, helyiségek fertőtlenítésére Taktic permetlevet úgy kellett használni,hogy 10 liter madártoll parazita 80 ml Takticot madártoll parazita, majd azzal bőséges permetezést végzünk.

Sajnos az amitráz hatóanyagú a készítményeket rendszeres használatesetén hamar megszokták az atkát. Sokszor érdemes visszatérni egy-egy régebben évekkel ezelőtt használt hatóanyagra,mert néha meglepően jó eredményt hoz, férgek működése a kártevők már elszoktak tőle. A piretroid származék szerek alkalmazásánál is gyakran előfordul, hogy az élősködők hozzászoknak és már nem hozza a szer a kívánt hatékonyságot, ezért mindenképpen javasolt a kombinált szerhasználat és a hatóanyagok váltása, és természetesen a programszerű alkalmazás.

Fontos és jelentős segítség a technológia turnusonkénti precíz mosatása és fertőtlenítése és az élősködők elleni gázosítás és a rések, zeg-zugok lehetőség szerinti felszámolása.

madártoll parazita

Az épületek belső felületeinek mosatása és fertőtlenítése után a falfelületek, a technológia berendezéseit nagy hatású, a résekben és a repedésekben is hatókészítménnyel is lehet védekezni, azonban ezeknek a toxicitására is figyelemmel kell lenni. Vigyázzunk, hogy ezek a készítmények etetőkbe, itatókba ne kerülhessenek!

madártoll parazita

Gázosításra az állomány betelepítése előtt pl. Egy patron m3 légkör gázosításához elegendő.

Nézzük őket sorrendben. Attól függően, hogy a hely a madár testén, akkor lehet osztani a vállon, nyakon, parietális, háti, nadhvostovye, golyva, mell- gyomor- fedőtollak toll, sípcsont, a kis, közepes és nagy fedőtollak toll. Fedőtollak található az egész szervezetben a madár érdekében imbricate. Működnek, és hő-védő funkciója, mivel a réteg, amely alkotnak gyakorlatilag nem továbbítja a levegő.

A készítmény alkalmazása gázmesteri végzettséghez madártoll parazita A gázhatás megszüntetésére és a kiszellőztetésre az épületben technológiai elemként alkalmazott, légcserét biztosító ventilátorok kiválóan alkalmasak. Ha ilyen nincs, akkor egy hosszan tartó szellőztetés is megfelel.

A papagájok tollszindrómája

A gáz kiszellőztetése után telepíthetjük be az állományt. A védekezésben az épületek felületeinek, zugainak permetezése az alkalmazott szer hatástartamának megfelelő időközönként, továbbá a fészkek belsejének folyamatos kezelése, valamint az állatok egyedi kezelésének egyidejű alkalmazása hozza meg az elvárt eredményt. Az üres épületet az állatállomány eltávolítása után közvetlenül pirimifosz-metil hatóanyagú füstpatronnal lehet elgázosítani, ami a sötétben a résekből előbújó kártevőket elpusztítja.

Munka egészségügyi várakozási ideje 3 nap. Javasolt a gázt az épületben három madártoll parazita benn tartani, majd utána kiszellőztetni. A falfelületeket az épületfertőtlenítés után a Reldan kezeléssel védhetjük hatóanyaga: klórpirifosz-metil 0. A készítmény az ízeltlábúakra idegméregként hatva a falakon két hónapos védettséget madártoll parazita a résekben megbújt, mozgó atkák ellen.

A készítmény munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap.

  • Arthrosis és paraziták
  • Öncsonkító madarak: a tolltépés okai, kezelése és megelőzése - Gondozás
  • Evett a sérült szöveteket.
  • Kezelés paraziták flukes

A javasolt anyagok alkalmazási rendszerét az állat-egészségügyi programba célszerű beilleszteni és a kiválasztott anyagokkal kapcsolatban, azok alkalmazása előtt a hatósági állatorvossal is célszerű konzultálni.

A célszerű és elérhető hatóanyagok, szerek kiválasztása után lehet és kell kialakítani,továbbá az állat-egészségügyi programba beilleszteni a Dermanissus gallinae elleni védekezési programot. A fent felsorolt készítmények, hatóanyagok alkalmazásánál figyelembe kell venni a mindenkor érvényes engedély okiratokban rögzített alkalmazási szabályokat és az étkezésre is felhasználandó állatok esetén tekintettel kell lenni a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére is!

Daám Zoltán — Dr. Horváth Zoltán -Vecseri Csaba.

Lásd még